Schotland

In de nazomer van 2006 maak ik, met een goede maat, een fietstocht door Noord-Engeland en Schotland.  

We beginnen de 1200 kilometer lange tocht in Newcastle en eindigen 16 dagen later in Thurso. Hierin is ook een rondje over de Orkney Eilanden begrepen. De route gaat voor het grootste deel over de North Sea Cycle Route . Tussen Perth en Inverness volgen we een alternatieve route, dwars door de Schotse Hooglanden : The Salmon Run en het noordelijke traject van de Lochs & Glens Cycle Route. De hele route heeft een goede bewegwijzering. Wij gebruiken kaarten van Sustrans. We overnachten in hostels en bed & breakfasts. Vanuit Thurso gaan wij met de trein terug via Edinburgh.

In het grensgebied van Engeland en Schotland zijn veel burchten. Ook loopt er een lange verdedigingsmuur van de Romeinen dwars door Noord-Engeland.  Het zijn tekens dat hier veel strijd is geleverd. De route volgt de kust tot Berwick-upon-Tweed.

Langs de Tweed Schotland in en verderop de Moorfoot Hills : een geduchte klim. 

Voorbij de brug van de Firth of Forth en Pitlochry doemen de Highlands op.

Bij Inverness moet de hoge brug over Moray Firth worden gepasseerd. Naar het noorden is er aanvankelijk nog cultuurland. Dit was het land van de Picten, een oud volk uit de tijd van 600 tot 900. De koninklijke burcht bij Cromarty was eertijds een belangrijke haven, met touwslagerijen en brouwerijen. Er zijn prachtige ingekerfde stenen uit de tijd van de Picten. Op het kerkhof bij Edderton staat zo'n ingekerfde grafsteen uit 700. De Picten droegen tatoeages, iets wat je tegenwoordig ook bij veel Schotten ziet.

 

De Highland Games trekken altijd veel dappere Schotten. Voorbij Lairg loopt de route door een prachtig, leeg, landschap. Bij Tongue gaat de tocht langs de kust naar Thurso.

Tot besluit maken we een (dag)tocht over de Orkney's. We varen van Thurso naar Stromness, langs de Old Man of Hoy. We zien de Ring of Brodgar en de standing stones van Stenness. Spirituele plekken,die ouder zijn dan 4000 jaar.